Maurice | Fashion editor

Toba de tinichea

‘… unde se balaceau in valuri, pana la genunchii asaltati de varice, doamne grase cu respiratia scurta si fornaitoare ca valurile precipitate ale Balticii, unde copilasi goi si prost crescuti se luptau cu destinul, adica faceau castele de nisip care se prabuseau mereu.’ (Toba de tinichea, Günter Grass)

Nu stiu de ce l-am ocolit atata vreme pe Günter Grass. A stat pe un raft din biblioteca cel putin 6 ani pana in momentul in care am hotarat ca ‘Toba de tinichea’ mai merita o sansa. Poate devenisem mult prea apropiat de americani, poate ma obsedau prea tare rusii, poate ma revoltau francezii… In orice caz, trecusera ceva ani de cand il descoperisem pe Martin Walser. Bref, trecusera ceva ani de cand un autor german, respectiv Walser, imi ‘reconfigurase’ imaginatia, datorita superbului roman ‘Clocot’. Ei bine, ce (ne) face Günter Grass ‘vreme’ de 625 de pagini, numai Nora Iuga poate sa stie! Pentru ca Nora Iuga a tradus (magistral) acest mega-exercitiu de stil care ar trebui sa circule din mana in mana pana la epuizare!

L-am ocolit pe Günter Grass si datorita acelui Premiu Nobel din 1999. Imi era frica de intalnirea cu un roman politic. Imi era frica de idei si orgolii politice. Implicit, de frustrarile la fel de politice ale autorului. Dar ‘ar avea prea putin sens sa caut idile apolitice , caci, pe nesimtite, chiar si metaforele lunii au devenit macabre’ spune Günter Grass.

Va propun sa il decoperiti pe Oskar. Bineinteles, daca nu l-ati descoperit inca. Toba lui de tinichea mi-a zdruncinat toate impresiile & afinitatile literare de pana acum. Iar Günter Grass, ei bine, Günter Grass a devenit, tout d’un coup (prietenii stiu de ce), unul dintre scriitorii mei preferati.

Comment Pages

There are 5 Comments to "Toba de tinichea"

 • Alexandra says:

  Si mie mi se intampla la fel cateodata cu cartile. Adica citesc Hemingway , apoi Steinbeck si nu mai ramane loc de altceva. Apropo de Günter Grass, nu l-am citit pana acum deloc, dar pasajul prezentat aici este destul de motivant. Cand termin “Morometii”, cred ca o sa o iau de la biblioteca.

 • Ramona says:

  Buna seara Maurice!Ma bucur sa te citesc din nou,Gunther Grass,trebuie neaparat sa vad cum e copilul Oskar .Il ador pe Poe si il venerez pe Walt Whitman insa cred ca ii pot face loc si domnului Grass: )
  Superb in Delta ,a fost extraordinar -am invatat chiar sa conduc o salupa cu 50 km/h
  Iti plac filmele?Ne recomanzi unul ?te rugam frumos: )

 • Maurice says:

  ‘Garde a vue’ – dar nu stiu daca ai sa il gasesti aici. Dar merita sa incerci:-)

 • sasha says:

  Si Nazim Hikmet, da ? :) Cand aveti timp

 • Ramona says:

  Buna ziua Maurice ,am gasit ‘Garde a vue’ intr-un mod mai putin ortodox..adica online ,pe megavideo (stiu,e f urat sa ‘furi’ filmele ,nu imi place insa dupa cateva telefoane la diverta am considerat ca e cea mai buna metoda : ) ) Era f tarziu aseara asadar cred ca s-a incarcat pana acum iar peste 10 h o sa ma delectez cu french film.Am vazut inceputul ,ploaie,muzica senzationala ,stilul ireprosabil al francezilor .
  Multumesc foarte mult pentru recomandare ,o zi usoara .

Write a Comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

 

Essentials

Pages

 • Categories